Beperk(t) ongewenste overlast, zoals stank, ziektes en lawaai door duiven.

Voorkom overlast door vervelende duiven

De stadsduif, ook wel vliegende rat genoemd, stamt af van af van een mengeling van diverse duivenrassen. De meeste mensen hebben er een grondige hekel aan. Duiven vervuilen alles met hun ontlasting en ze zijn vaak met veel. In de stad hebben duiven weinig concurrentie en vijanden. Een duif kan leven op zaadjes en het afval van de mensen. Dit voedsel kan zowel het mannetje als het vrouwtje in hun krop omzetten in eiwitten, de zogenaamde duivenmelk. Dankzij het aanmaken van deze eiwitten is er voldoende voedsel voor de jongen en kan de stadsduif overal het hele jaar door broeden. Een duivenpaar blijft hun hele leven bij elkaar en brengt samen 8 tot 14 jongen per jaar groot. Stadsduiven zijn al na vijf maanden geslachtsrijp en kunnen dus in hetzelfde jaar als waarin ze zijn geboren al voor nakomelingen zorgen.

Nesten van duiven

Duiven maken nesten op balkons, vensterbanken, zolders, maar ook in fabrieken en raffinaderijen. Ze veroorzaken veel overlast met hun voortdurende koeren, maar vooral door vervuiling van de omgeving. Een duif laat gemiddeld zo’n veertien kilogram mest per jaar achter. De uitwerpselen tasten de verf van gebouwen aan en afvoerbuizen raken verstopt door nestmateriaal.

Duiven kunnen ziektes verspreiden

Duiven dragen soms verschillende ziekteverwekkers bij zich, zoals bacteriƫn, virussen en schimmels. Mensen kunnen worden besmet, als zij veel in aanraking komen met duiven. Door inademing van ziekteverwekkers ontstaan longziekten, zoals bijvoorbeeld de papegaaienziekte. Opgedroogde uitwerpselen, veren en huidschilfers van duiven kunnen in de lucht terechtkomen. Als deze deeltjes worden ingeademd, kunnen ze een allergische reactie veroorzaken. Dit kan leiden tot ziekten, zoals astma en een duivenmelkerslong.

Duiven met parasieten

Duiven dragen soms verschillende parasieten bij zich. Wanneer duiven hun nesten verlaten, blijven de parasieten in het nest achter. Zij kunnen dan mensen overlast bezorgen. Een voorbeeld hiervan is duivenmijt. Deze kunnen heftige jeuk, roodheid en zwelling van de huid veroorzaken.

Overlast door duiven terugbrengen

Door het gebruik van een combinatie van vangkooien en roofvogels verwijderen wij een populatie stadsduiven geheel en voor een lange periode. Gevangen geringde duiven worden aangemeld bij de duivenorganisatie, zodat de eigenaar in staat wordt gesteld ze op te halen. Tevens adviseren wij over preventieve maatregelen, zoals het wegnemen van broed- en slaapplaatsen.

Neem direct contact op