DUIVEN OVERLAST

De stadsduif, ook wel vliegende rat genoemd, stamt af van af van een mengeling van diverse duivenrassen. De meeste mensen hebben er een grondige hekel aan. Duiven vervuilen alles met hun ontlasting en het zijn er ook zoveel. L

In de stad heeft de duif weinig concurrentie en vijanden en kan leven op zaadjes en het afval van de mensen. Dit voedsel kan hij in zijn krop omzetten in eiwitten, de zogenaamde duivenmelk. Beide ouders kunnen dat. Dankzij het aanmaken van deze eiwitten is er voldoende voedsel voor de jongen en kan de stadsduif het hele jaar door broeden, zelfs in de meest kale stukken stad. Een duivenpaar blijft hun hele leven bij elkaar en brengt samen 8 tot 14 jongen per jaar groot. Stadsduiven zijn al na vijf maanden geslachtsrijp en kunnen dus in hetzelfde jaar als waarin ze geboren zijn voor nakomelingen zorgen.

Duiven maken nesten op balkons, vensterbanken, zolders, maar ook in fabrieken en raffinaderijen. Ze veroorzaken overlast door vervuiling van de omgeving, een duif laat ongeveer veertien kilogram mest per jaar achter, stank en het voortdurende koeren. De uitwerpselen tasten het verf en gebouwen aan en verstoppen samen met nestmateriaal afvoerbuizen.

Duiven dragen soms verschillende ziekteverwekkers bij zich, zoals bacteriƫn, virussen en schimmels. Mensen kunnen worden besmet als zij veel in aanraking komen met duiven. Door inademing van ziekteverwekkers ontstaan longziekten, zoals papegaaienziekte

Opgedroogde uitwerpselen, veren en huidschilfers van duiven kunnen in de lucht terechtkomen. Als ze worden ingeademd, kunnen deze deeltjes een allergie veroorzaken. Dat kan leiden tot ziekten zoals astma en een duivenmelkerslong.

Duiven dragen soms verschillende parasieten bij zich. Wanneer duiven hun nesten verlaten, blijven de parasieten in het nest achter. Zij kunnen dan mensen overlast bezorgen. Een voorbeeld hiervan zijn duivenmijten die jeuk, roodheid en zwelling van de huid veroorzaken.

Door het gebruik van een combinatie van vangkooien en roofvogels verwijderen wij een populatie stadsduiven geheel en voor een lange periode. Gevangen geringde duiven worden aangemeld bij de duivenorganisatie zodat de eigenaren is staat worden gesteld ze op te halen. Tevens adviseren wij over preventieve maatregelen zoals het wegnemen van broed- en slaapplaatsen.

Neem direct contact op